Aktuellt >> Ärkebiskopens valspråk
 

Omvärdering och avvärdering (neutralisering av tankar) leder till en värld där vi alla är bröder och systrar.Vår blivande ärkebiskop Antje Jackelén skriver i Dagens Nyheter söndag 1 december 2013 om hur hennes valspråk ”Gud är större” har väckt starka reaktioner och lett till att hon fått kritik från ”höger och vänster”.

Själv tilltalas jag av ärkebiskopens valspråk och ser det som gränsöverskridande och förenande, mot en större enhet. En enhet som inkluderar mig i gruppen alla människor.

I artikeln berättar Jackelén också om Social Cohension i Malmö, vars tillkomst hon medverkat till. I gruppen arbetas religionsöverskridande med deltagare från olika religioner för regionens bästa.
Dagen innan Jackeléns artikel står att läsa (också i DN) om den muslimske tänkaren Fethullah Gülen tidigare vän och bundsförvant med Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, numera i kollisionskurs med denne. Gülen söker likt Jackelén samförstånd mellan religioner och respekt för människorna inom olika trosriktningar. Han tror på jämlikhet mellan könen och att vetenskapen är ett sätt att närma sig Gud och driver även skolor, dershanes. Sedan 14 år är han bosatt i USA.

I enlighet med valspråket Gud är större uttrycker sig också påve Franciskus, när han i somras sade om homosexuella: ”Om en person är homosexuell och söker sig till Gud, vem är då jag att döma honom?”

Bilden på sidan är hämtad ur boken Självkännedom Om tankens makt och känslornas kraft. I boken står att läsa: Det är i enlighet med våra värderingar som vi ansluter oss till och skapar grupper av människor med likartade tankar och åsikter. Vi bildar värdegemenskaper. När vi tycker lika råder det harmoni. Ett exempel på värdegemenskaper är de olika religionerna. Inom gruppen har medlemmarna samma symboler, förstår lätt varandra och vet vad de menar när de använder dessa symboler.

I alla tider har religionsstrider förekommit, och fortsätter så: min gud är den rätte medan din är fel, därför dödar jag dig i guds namn och på uppdrag av gud.

Gud är den kraft som ÄR.
Religionerna är skapade av människan.

Gud är Kärlek
och att tro att Gud vill att vi ska döda varandra är alldeles stolligt. Men förödande för vår värld.

Dödandet av sina medmänniskor beror på ett trasigt ego och på rädsla.
Därför är vår viktigaste uppgift att hela oss genom att lära oss att älska oss själva som de vi är. Ju helare vi blir, desto bättre kanaler blir vi för Gudskraften.

Den inre dansen handlar om att få den inre dialogen mellan vår tanke och känsla att bli som en dans och så småningom som ett samlag. Då lever vi helt i samklang med Gud.

Egot/jaget behövs.
Det är genom det vi gör våra upplevelser. Och utvecklas som människa och själ. Själen tillhör en högre dimension. Det är som att gå upp på berget och där uppifrån få en vidgad vy med bättre överblick. Därifrån kan jag se samband som jag skulle vilja ändra på därnere ”i min dal” där mitt jag styr. Förhållandet jaget och själen kan liknas det mellan bilen och bilföraren. Ibland kan man skymta föraren bakom ratten, men oftast ser man bara bilen och hur den tar sig fram.

Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln säger i citat som tillskrivs honom: ”Jag förstår en man som ser ut över världen och blir ateist, men jag förstår inte den man som ser upp mot himlen och tvivlar på en Gud.”

Gud är Kärlek.

/Lena Brunefors
 
Tillbaka